Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΓΑΛΛΙΑ
Χαμηλό ρεκόρ των σοσιαλιστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Ικανοποιημένος» εμφανιζόταν ο Πρόεδρος Σαρκοζί με τις επιδόσεις του κόμματός του UMP στις ευρωεκλογές. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού το UMP γίνεται το πρώτο κόμμα στη Γαλλία, από το 1979, που καταφέρνει να επικρατήσει σε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με διαφορά, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Από την άλλη, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1994, χάνοντας περίπου 35.000 ψήφους.

Πιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 96,7% των ψήφων, το UMP συγκεντρώνει 27,8% και εξασφαλίζει 29 έδρες. Οι Σοσιαλιστές 16,48% και 14 έδρες, όσες και οι Οικολόγοι του Ντανιέλ Κον Μπετί που συγκέντρωσε 16,28%. Το κεντροδεξιό κόμμα «Δημοκρατικό Κίνημα» του Μπαϊρού συγκέντρωσε μόλις 8,45% και εξασφαλίζει 6 έδρες, το Μέτωπο της Αριστεράς, όπου συμμετέχει το Κόμμα της Αριστεράς» του πρώην σοσιαλιστή Μελενσόν και το Γαλλικό ΚΚ, συγκέντρωσε 6,5% και εξασφαλίζει 4 έδρες. Μικρή μείωση παρουσίασαν τα ποσοστά του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» του Ζαν Μαρί Λεπέν που μόλις ξεπέρασε το 6% και εξασφάλισε 3 έδρες.

Πιθανώς, αυτό οφείλεται στο ότι μια έτερη συμμαχία ακροδεξιών κομμάτων η Libertas εξασφάλισε 4,9% και 1 έδρα. Αντίθετα, χωρίς έδρα έμεινε το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα του Ολιβιέ Μπεζανσενό με 4,8%, παρά τις αρχικές εντυπώσεις.

Οπως σχολίαζε, χτες, ο γαλλικός Τύπος μεγάλος νικητής των εκλογών, αναμφιβόλως, είναι η αποχή ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα, η οποία έφτασε το 59,34% των 62,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Επίσης, την έκπληξη φέρεται να έκαναν οι Οικολόγοι που, ακόμη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εμφανίζονταν να είναι τέταρτο κόμμα ενώ δυσάρεστη, για τον επικεφαλής του, έκπληξη αποτέλεσε το ποσοστό του «Δημοκρατικού Κινήματος», ο οποίος ουσιαστικά έχασε το ρόλο του «ρυθμιστή» που είχε καταλάβει μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ